Månekalender for 2022

Månefaser kan til tider være en meget vigtig faktor for fiskeriet. Især når man fisker efter havørreder på kysten og i fjorden. Det hele drejer sig om vandstand og derfor tidevand og strømforhold på fiskepladserne. Det hele hænger sammen med månefaserne.

Derfor har vi lavet denne månekalender der giver datoerne for 4 forskellige følgende månefaser for hver måned. Nymåne, første kvarter halvmåne, fuldmåne og andet kvarter halvmåne. 

Når vi kigger op på månen flere gange i løbet af en måned, ser vi tydeligt at den ændrer sig. Dette kalder vi månefaser. Det er et udtryk for hvordan månen står i forhold til jorden og solen.

Er Månen for et eksempel fuld, vender hele den side der er belyst mod os. Når Månen fortsætter rundt om Jorden, kommer man til at se mindre og mindre af den belyste del af månen, og efter cirka to uger er månen nået hen til Solens nabolag og vi har nymåne, det vil sige at solen oplyser den del af månen der vender vær fra jorden.

I mellem nymåne og fuldmåne har vi så første halvmåne kvarter og helt umærkeligt, mellem fuldmåne og nymåne igen, har vi så tredje halvmåne kvarter.

Månefaserne 2022 i korte fakta

Nymåne: Månen har taget plads mellem jorden og solen, derfor er den oplyste del af månen den der vende væk fra jorden.

Første halvmåne kvarter: Halvdelen af månen er oplyst af solen og vil kan se det fra jorden. Månen er her tiltagende.

Fuldmåne 2022: Jorden er mellem månen og solen. Derfor kan vi nu se månen er meget oplyst.

Tredje halvmåne kvarter: Månen flytter sig igen ind imellem jorden og solen og den begynder at aftage. Derfor vil den fra nu af blive mindre og mindre oplyst, set fra jorden.

Månefase forklaring

Månekalender symbol forklaring:

Vores månekalender er meget lavpraktisk opbygget af fine symboler. Et hvor hver af månefaserne. De forklares herunder.

🌗 Symbol for sidste kvarter i fasen
🌑 Symbol nymåne i fasen
🌓 Symbol for første kvarter i fasen
🌕 Symbol for fuldmåne i fasen

Januar månefaser 2022

🌑 2. januar, nymåne
🌓 9. januar, første kvarter
🌕 18. januar, fuldmåne
🌗 25. januar, sidste kvarter

Februar månefaser 2022

🌑 1. februar, nymåne
🌓 8. februar, første kvarter
🌕 16. februar, fuldmåne
🌗 23. februar, sidste kvarter

Marts månefaser 2022

🌑 2. marts, nymåne
🌓 10. marts, første kvarter
🌕 18. marts, fuldmåne
🌗 25. marts, sidste kvarter

April månefaser 2022

🌑 1. april, nymåne
🌓 9. april, første kvarter
🌕 16. april, fuldmåne
🌗 23. april, sidste kvarter
🌑 30. april, nymåne

Maj månefaser 2022

🌓 9. maj, første kvarter
🌕 16. maj, fuldmåne
🌗 22. maj, sidste kvarter
🌑 30. maj, nymåne

Juni månefaser 2022

🌓 7. juni, første kvarter
🌕 14. juni, fuldmåne
🌗 21. juni, sidste kvarter
🌑 29. juni, nymåne

Juli månefaser 2022

🌓 7. juli, første kvarter
🌕 13. juli, fuldmåne
🌗 20. juli, sidste kvarter
🌑 28. juli, nymåne

August månefaser 2022

🌓 5. august, første kvarter
🌕 12. august, fuldmåne
🌗 19. august, sidste kvarter
🌑 27. august, nymåne

September månefaser 2022

🌓 3. september, første kvarter
🌕 10. september, fuldmåne
🌗 17. september, sidste kvarter
🌑 25. september, nymåne

Oktober månefaser 2022

🌓 3. oktober, første kvarter
🌕 9. oktober, fuldmåne
🌗 17. oktober, sidste kvarter
🌑 25. oktober, nymåne

November månefaser 2022

🌓 1. november, første kvarter
🌕 8. november, fuldmåne
🌗16. november, sidste kvarter
🌑 23. november, nymåne
🌓 30. november, første kvarter

December månefaser 2022

🌕 8. december, fuldmåne
🌗 16. december, sidste kvarter
🌑 23. december, nymåne
🌓 30. december, første kvarter

teleskop og måne kikkert

Måne kikkert i top kvalitet

Vil du gerne lidt tættere på månen om natten?

Hvem vil ikke gerne det? Hos zeejuu finder du nogle af maskedes bedste teleskoper og måne kikkerter. Samtidig til en god pris.

Zeejuu.dk forhandler også mange andre effekter til udendørs aktiviteter så som magneter til magnet fiskerim, metal detektorer og meget andet. 

Se hele sortimentet her

Månens indvirkning på tidevandet

Månen har en enorm trækkraft på jorden og planeterne i vores solsystem. Solens trækkraft er endnu større og sørger for at holde hele vores solsystem på plads. Det har den gjort i mange mange tusinde år.

Her på jorden oplever vi at havets vandstand stiger. Og måske uden at vi lægger mærke til det, så stiger vandet mere på nogle månefaser end andre. Nemlig ved nymåne og fuldmåne.

Ved disse to månefaser står sol, måne og jordkloden nemlig på linje og trækkraften fra solen og månen forstærker hinanden. Derved vil masserne, her taler vi om vandet på jorden, blive hevet i og forårsage tidevands bølger i en eller anden størrelse.

Nogle steder vil det dreje sig om få centimeter at vandet stiger eller falder, hvor imod andre steder, kan man opleve decideret flodbølger, og se vandstande der stiger o falder med flere meter.

Vind, vandstand og månefaserne 2022

Vandstanden langs de Danske kyster afhænger i den grad også af vinden. I de seneste 15 år har vi haft meget store storme som har raseret Danmark med en sådan kraft at en normal efterårs vandstigning er blevet til en regulær flodbølge. 

Dette sker fordi stormens vinde presser og skubber vandet ind imod kysterne og ind i fjordene. Når så vinden lægger sig igen, vil flodbølgen løbe den anden vej, og der er ikke noget der kan stoppe en sådan kraft. Derfor ser man tit skader vandskader der hvor der ikke var flodbølge under stormen men først efter den er over. 

Hvis stormen så raser hen over landet samtidig med en nymåne eller en fuldmåne, hvor trækkraften fra solen og månen er størst, vi flodbølgerne være endnu mere intense. 

Fuldmåne og havørred fiskeri

Der er to ting der der spiller ind når man snakker fiskeri efter havørreder ved fuldmåne. Det er både lyset, hvis det ikke er overskyet. Men bestemt også fuldmånens trækkraft i vandet. 

Trækkraften forårsage nemlig en kraftig strøm og hvis man lige rammer natten, med den rigtige strøm i den rigtige retning, kan en sommer fiskeplads forvandle sig til et rent havørred fiske bonanza.

Når man fisker havørreder om natten og her i fuldmåne i strømvand, så handler det om at fiske hurtigt. Vi snakker speedspin på spinne stangen med højt-gående store flade mørke blink, på flue stangen store fluer på en flydeline og med super hurtige dobbelt indtag. 

Grunden til denne form for super-hurtige fiskeri er at havørreden jager intensivt om natten. Så hvis den ser et silhuet af noget der flygter, vil den med 99% sikkerhed springe på det uden tøven.