Er du spinnefisker og har du mod på at prøve kræfter med noget der er lidt anderledes end det fiskeri du er vand til? Så er bombarda fiskeri efter havørreder måske noget for dig. Det er nemt at lære men det kræver en helt anden teknik end den du plejer at bruge ved dit normale fiskeri.

Da bombardafiskeriet, i sig selv, er et stort område at dække, så vil vi i denne artikel tage udgangspunkt i at du vil fiske med bombarda og flue. Her vil vi berøre de to emner inden for synkende bombarda og flydende bombarda. Tiden på året og vejrforhold har stor betydning for fiskeriet, det kommer der meget mere om længere nede i artiklen.

Setup til bombarda fiskeri efter havørreder

Da det er meget vigtigt at fiske med forholdsvist langt forfang mellem flue og flåd skal stangen man bruger derfor også passer her til. Hvis den er for kort, altså kortere en forfanget, risikere man at det bliver svært at lande fisken. Det kan lyde som et luksusproblem, men tro mig, når du først står med problemet vil du ønske at du for alt i verden havde valgt en længere stang til denne form for fiskeri.

Vi skrev tidligere at denne form for fiskeri var for alle, og derfor har vi valgt at sammensætte et setup af stang, hjul og line der passer til de flestes budget. Da der er nogle ting der er af vigtig faktor for at gøre fiskeriet let har vi her fundet en længere stang og et hjul af god kvalitet til formålet

Valg af stang til bombarda fiskeri efter havørreder

Stangen vi har valgt til denne form for fiskeri lever op til to specifikke krav som vi stiller når vi skal dyrke bombarda fiskeri efter havørreder. Den skal være langt kastende og man skal kunne lande en fanget fisk på en sikker måde selv med et ret langt forfang efter flådet.

Sportex Xclusive Float Light er stangen som vi har valgt til denne artikel. Det opfylder vores to krav og derudover er det en prisvenlig stang af super kvalitet. Xclusive Float Light kommer i to udgaver. 12 og 13 fod begge med 10 – 30 gr. i kastevægt- Dette gør denne stang til en perfekt kandidat til denne form for fiskeri

Se den udvalgte bombarda stang her

Valg af spinnehjul til bombarda fiskeri

Penn Sargus 3000Vi holder rigtig meget af fiskehjul fra Penn og derfor har vi valgt at satse på at Penn også denne gang kan levere et godt stykke værktøj til formålet.

Penn Sargus II 3000 er hjulet vi satser på her. Penn har i årtier leveret fiskehjul til alle typer fiskeri. Lige fra helt små Ul hjul til det store kran-hjul man bruger til Marlin fiskeriet i Caribien. Hjulet er forbavsende billigt og kan holde den mængde line vi har brug for.

Se det udvalgte hjul her

Valg af line til bombardafiskeri

Nogle sværger til nylonline og andre til fireline. Vores erfaring er at med en god stiv fireline kan du nærmest mærke fisken inden den hugger. Med en elastisk nylonline er det tiltider svært at vide hvis en fisk har taget fluen og bare følger med ind. Især i hårdt vejr.

Hvis du som os vælger at gå med fireline så er vores valg en Berkley Fireline Smoke 0,15 mm. Køber du den hos vores partner sammen med et hjul så på-spoler de den gerne for dig, og du betaler kun for den line du rent faktisk skal bruge

Se den udvalgte line her

Valg af bombarda flåd

Valg af selve flådet er ren religion. Men Milo Flåd er nu dem der bliver solgt flest af og så vælger vi at tro på at flådets gang i vandet er afgørende.

Et Milo flåd går som en drøm i vandet og holder den samme dybte hele vejen ind. Det flåd som vi har valgt til denne artikel er et 20 grams synkende flåd som lægger sig 25-30 cm under vandets overflade. Det gør at fiskene ikke bliver skræmt ar et overflade brydende flåd. Især ved stille vejr kan dette være super effektivt.

Se det udvalgte bombarda flåd her

5 gode fluer til bombarda fiskeri efter havørreder

Mange tror fejlagtigt at man absolut skal gå rundt med flere hundrede fluer på sig når men er på jagt efter havørreder. Lad være med det. Hold dig til en håndfuld, altså 5 styks, som du tror på.

Er man nybegynder i fiskeriet med bombarda og flue kan de være en udfordring at finde ud af hvad der fanger og hvornår. Vi sparre dig her en smule fodarbejde ved at give dig 5 gode fluer til havørred fiskeriet.

Pattegrisen

Den er altid en vinder. Og der bliver taget rigtig mange havørreder på denne. Den fisker godt i oprørt vand da den på grund af sin relativt store størrelse ses godt i vandet.

Den fås i alle farver men den mest almindelige er de lyserøde. Om vinderen kan det med fordel betale sig at få fat i nogle at lidt mindre størrelse og så i skrappe farver.
Se et udvalg af pattegrisen her

Brendas Mor

Denne flue, som er mor til Brenda selvfølgelig, kan fiskes året rundt. Og grundet sin lette vægt kan den om vinteren fisket ganske langsomt så de lidt mere sløve havørreder har tiden til at følge med. I de varme måneder gør den sig rigtig godt med far på og hurtige spin stop hvor man lader den dale helt ned til bunden. Fluen pulsere rigtig godt og de lune sommer sølv torpedoer kan slet ikke stå for de livlige farver.

Brenda

I modsætning til dens mor er denne flue belastet med en perle i snuden. Dette har den for at få en super tillokkende gang i vandet ved indspinning. I efterårs månederne kan de være en fordel at fiske med små fluer og denne flue er super til at lokke de store fede fjordørreder til hug. Brenda gør sig, som sin mor, også fint på noget revle fiskeri og i badekar langs den åbne kyst.

Grævlingen

Denne flue er en lidt sjov skabning. En mellemting mellem en kutling og en reje. Men den fisker rigtig godt og især, på grund af sin størrelse, i lidt grumset vand.

Kobberbassen

Kobberbassen fås i mange variationer og bør altid være en det af en velassorteret flueæske. For en nybegynder i fluefiskeriet, uanset om det er med  bombarda eller fluestang, så kan det være svært at tro at havørrederne kan se de helt små kobberbasser. Men det kan de sagtens. Jeg har selv haft succes med at fiske en lille bitte kobberbasse efter et let og flydende bombarda flåd om sommeren i stille vejr.

Køb fluer til fiskeriet efter havørreder her

Tips til fiskeri med bombarda flåd og flue

Kast og indspinning

Kastet med bombarda kan til tider være lidt træls. Især hvis vinden gør at forfanget vikler sig om hovedlinen. Man skal finde ud af hvilken vind der passer bedst til ens kastestil men jeg foretrækker en let sidevind. Underordnet hvilken side den kommer fra.
Bare så vinden kan tvinge forfanget lidt væk fra hovedlinen så er det fint.

I selve kastet er det vigtige at forfanget strækker sig ud bag ved flådet, derfra hvor du står. Så lige inden flådet rammer vandet kan du med stor fordel stoppe flådet med en finger på linen og forfanget vil helt automatisk strække sig ud.

Fisk over lavt vand

Gå aldrig ud over noget vand du ikke har fisket af. Står du f.eks. på stranden og vil fiske et tang bælte af længere ude, så sæt en let flue for enden af forfanget og affisk det kystnære vand af inden du bevæger dig ud over det. Her står tit en fisk eller to og jager byttedyr i det lave varme vand.

Fisk ligeledes alle steder hvor der står en lille plet med tang eller ålegræs. Det er her der er fødeemner og derfor også mulighed for en god fisk eller to.

Fisk mellem revler

Revle fiskeriet er super sjovt og meget spænende. Er du den første mand på pladsen kan du sagtens løbe ind i noget vildt bonanza fiskeri. Til tider går der nogle store fisk ind imellem revlerne og søger føde. Gerne morgen og aften.  Går du på en revle og fisker i mellem to tang bælter kan du sagtens lægge nogle kast indad også. Der kan være fisk over alt.

Fokuser på ender i badekar

Badekar og tang bælter er oftest begrænset af ender. I disse ender kan du tit vade videre ud på den næste revle. Men giv dig lige tid til at affiske enderne grundigt. Her bliver byttedyr nemlig jagtet på i hjørnerne af jagende havørreder. Så her kan der tit stå fisk. Da de er på jagt når de er i dette område er de tit nemme at få i hug.

3 tips til valg af fiskeplads

Bunden i fjorden er oftest blød og mørk Der er mange hotspots der ude. Og de fleste er meget hemmelige. Men vi vil gerne give dig 3 gode hotspots hvor der med sikkerhed på et givent tidspunkt befinder sig fisk.

Det første er i fjorden. Her er bunde oftest blød og mørkere end på den åbne kyst. Den mørkebund gør at vandet bliver hurtigere varmet op og især i vinter månederne og om foråret kan det være temmelig giftigt at give fjorden et skud. Alle fjorde i Danmark holder en større eller mindre bestand af havørreder og det er bare med at komme afsted.

Affisk høfder og stensætninger

Havørred fiskeri ved høfderTip nummer to drejer sig om fiskeri omkring menneskeskabte opførelser. Høfderne langs kysten. Her elsker havørrederne at jage de byttedyr der hygger sig omkring de lange stendynger der trækker sig 90 grader ud i vandet fra stranden. Fisk dem godt af og gerne på afstand. Der kan være fisk overalt her og ofte, hvis du skræmmer en fisk der går tæt på stranden vil den sikkert blive omkring spidsen af høfden.

 

Prøv revlefiskeri efter havørreder

Find fiskepladser med google mapsDet tredje tips drejer sig om sandrevle fiskeri. Her kan du virkelig udnytte de større eller mindre badekar. Jeg, personligt, elsker de små overskuelige tang bælter mellem revlerne hvor fisken tit jager fødeemnerne op i enderne. Og specielt enderne og modsatte side af bæltet får min fulde opmærksomhed. På billedet ses fire tang bælter imellem revlerne. Ved højvande fiskes de inderste og ved lavt vand de yderste. Man kan sagtens planlægge sig ud af at kunne fiske det hele i løbet af en dag.

 

Læs artiklen om revlefiskeri efter havørreder her

Bombarda fiskeri efter havørreder med Google Maps

Skal man finde en ny fiskeplads, eller udforske havbunden der hvor man havde tænkt sig at prøve lykken efter havørreder, så brug for guds skyld de gratis online værktøjer der findes allerede.

Google Maps er bland andre et super-tool hvor du virkelig har god mulighed for at finde frem til pladsen hvor der burde være fisk. Det man kigger efter er forandringer i strukturen af bunden på kysten.

Det kan være tang bælter eller fordybninger bunden, også kaldet badekar. Her går der ofte fisk da det er her byttedyrene også lever. Prøv selv næste gang du skal ud. Du bliver overasket over hvor nemt og effektivt det faktisk er.

Læs artiklen om online værktøjer til havørred fiskeri her

bedste spinnehjul 2020

Mit bud på det bedste spinnehjul i 2020 er faktisk to forskellige hjul til to forskellige formål. Det ene til havørred fiskeri i fjorden og på kysten og det andet til fiskeri efter de store havørreder der trækker op i åerne om foråret og sommeren igennem.

Til fjorden og kysten er det vigtig for mig at mit hjul kan klare saltvand, kulde og så skal der kunne være noget line på hjulet. Bremsen skal være god men det er ikke det væsenligste da der jo er plads nok at fighte fisken på. Derfor har jeg valgt et super lækkert Penn hjul fra serien Sargus. Penn Sargus II 2500 er hjulet jeg til hver en tid vil foretrække til kystfiskeriet efter havørreder. Det er robust, det indeholder færre ting der kan slides op eller gå i stykker og så er det til at betale for.

Til åen har jeg valgt et lidt andet hjul, men stadig i Penn klassen. Nemlig et flagskib kaldet Penn Battle III 3000. Dette hjul er et super stærkt spinnehjul der er designet til at fighte hårdt på stram bremse. I åen kan det være farligt at give en kroget havørred for meget line da grene og grøde kan ødelægge din chance for at lande fisken sikkert.

Se evt flere spinnehjul fra Penn serien her

bedste spinnehjul 2021

Hvis man skulle forudsige hvilken spinnehjul der skulle blive interessante i 2021 så ville jeg nok mene at man skulle kigge nærmere på ABU Garcia Revo serien.

Siden de kom frem er flere store og kende sportsfiskere verden over skiftet fra Shimano til Revo. Prisen er en helt anden og kvaliteten er i top til prisen.

Se alle spinnehjul fra ABU Garcia her

Verdens bedste fiskehjul

Det kommer vel egentligt anp[ hvor i verden man er og hvad man fisker efter. Men skal vi tage udgangspunkt i at vi er i Danmark og at vi fisker hav’rreder på kysten, så har jeg da en ide til havd der kunne være verdens bedste fiskehjul til formålet.

Når man fisker på kysten hvor vandet er salt og det kan være koldt. Så er det efter min egen overbevisning at et simpelt men stærkt hjul ville være at foretrække.

Her tænker jeg at Penn Battle serien kan klare opgaven til top karakter.

Penn Battle II 2500 er et robust og driftsikkert spinnehjul hvor der ikke er gåret på kompromis med det der skal virke upåklageligt på et sådan fiskehjul.

Penn serierne er bygget efter opfattelsen af at jo minde man putter i huste jo mendre kan gå i stykker. Derfor er alt hvad der så er i huset opgraderet til det yderste.

Se mere om Penn Battle II serien her

Bombarda fiskeri efter havøreder

Vær med i lodtrækning om et Shimano Spinnehjul i hver måned

You have Successfully Subscribed!