Der rejser sig mange spørgsmål når man snakker om havørred fiskeri. Det er bestemt ikke nemt at svare rigtigt på alle de gode spørgsmål man læser ude på de sociale medier, men der er mange gode hints man kan gå efter når man skal ud og fange sin første havørred.

I denne artikel har du 10 tips der helt sikkert kan få dig tættere på en fangst af havørreder uanset hvor i landet du fisker. Disse 10 tips til den nye havørred fisker giver jeg ud fra mine egne oplevelser, udfordringer og løsninger. Nogle vil være uenige med mig men det virker for mig så hvorfor skulle du ikke kunne få succes også Knæk og Bræk!

Havørreden er et vildt dyr

Som det er med alle vilde dyr, så skal man kunne sætte sig lidt ind i hvad de spiser og hvor de opholder sig på forskellige tider af døgnet. Når man fisker havørreder på kysten er det langt fra som at fiske i put and take. Fiskene er super sky og de har deres tider hvor de jager og spiser.

At finde frem til de tider er stort set umuligt. Det ændrer sig fra måned til måned i forhold til temperaturer osv. Der er efter min mening ingen der rigtigt har fundet den røde tråd i det mønter.

Husk at købe fisketegn

Fiskekortet er vigtigt. Det er billigt og når du køber et fisketegn er du med til at sørge for at der bliver udført og forsket i vandpleje. Det giver havørreden bedre mulighed for at formere sig. I sidste ende kommer det os der gerne vil dyrke havørred fiskeriet mange år ud i fremtiden.

Læs mere om fordelene ved at købe et fisketegn her

Brug 2 gode apps til at finde den perfekte fiskeplads

Det er ikke fordi jeg mener at man kan fange havørreder ved at ligge hjemme på sofaen med sin mobil eller tablet og kigge på fiske apps. Men der er altså nogle værktøjer der gør det supernemt at finde frem til en god fiskeplads man ikke har besøgt før. Måske endda en plads hvor ikke ret mange fisker. Jeg bruger selv de tre følgende apps:

1. Windy

 

2. Google Maps

Læs eventuelt mere om de 2 apps her

Planlæg din fisketur efter vandstanden

Det er meget forskelligt om vandstanden har noget at sige. Jeg har godt en håndfuld pladser hvor det ingen rolle spiller, men mange pladser fisker bedst ved højt til faldende vandstand. Det er der en god og logisk grund til.

Den er at når vandet er højt, bliver badekaret imellem strandbredden og den første revle, hvis den er der, fyldt op med vand. Det gør at havørreden stiller sig derind og søger føde i det ellers lave vand. Grunden til at der er meget føde lige netop her, er at vandet tit er varmere på det lave vand.

Når vandet så begynder at falde bliver det opvarmede vand trukket ud igen og du kan med fordel fiske lidt længere ude. Men du må aldrig vade ud i noget vand du ikke har fisket af først.

Find dig en god fiskemakker eller to

Fiskeriet efter havørreder bliver meget sjovere når man er flere om det. Går man alene og ikke fanger noget kan man let blive i tvivl om det er rigtigt det man har gang i. Er det den rette agn? Er der overhovedet fisk på pladsen? Er vandet for klart eller for grumset?

Har man så en eller to gode fiskemakkere med ude er chancen for at fange fisk i gruppen større da man så med fordel kan fiske med noget forskelligt. Måske går du selv med gennemløber i en skrap farve, en anden går med blink i en neutral farve og en tredje går med flue. Dette er vejen frem når er flere afsted.

Desuden kan I med fordel sprede jer lidt. Det er helt klart hyggeligt at stå tæt og snakke sammen, men hvis I spreder jer lidt over et par hundrede meter, er chancen for at finde fisk større.

Pas på med at vade for langt ud i vandet

Havørreden jager tæt på land og imellem revler. Når du starter dit fiskeri så start på land. Det der med at vade helt ud i vandet til liver fører intet med sig. Så affisk vandet tæt på kysten inden du bevæger dig ud på næste revle. Du vil med garanti på et eller andet tidspunkt opleve at fange en fin havørred helt inde på mindre end 50 cm vand.

Hele mystikken ved havørred fiskeriet kan afkodes ved at tænke tanken om at kaste sin agn derhen hvor der er fisk. Og da havørreden jager sit bytte utroligt kystnært er det der du skal fiske.

Muligvis står der høje tangplanter nær kysten og stranden. Men så sætte du bare farten op på din agn. Havørreden er en hurtig gående torpedo og har intet problem med at følge med hvis den er sulten nok.

Husk at tage drikkevarer med

Da havørred fiskeri godt kan trække ud, er det vigtigt at tage nogle gode pauser og få noget at drikke. Især på de varme dage. Også for fiskeriets skyld. Har du fundet fisk og de ligesom forsvinder, så giv dem 30 minutters pause. Så skal de nok få bide lysten tilbage.

Desuden bliver fiskemoralen også styrket ved at have væskedepoterne i balance. Hvis man går og har det lidt smådårligt på grund af manglende væske bliver fiskeriet derefter. Mindre fokuseret og dårligt.

Brug let grej til havørred fiskeri

Igen, da fiskeriet efter havørreder godt kan trække lidt ud, er det rigtig smart at tænke over hvor kraftigt og hvor tungt grej man går med. I dag er markedet for fiskestænger og fiskehjul stort. Og det er forholdsvist nemt at finde det rigtige sæt til denne form for fiskeri.

Men hvor starter man? Hvis jeg i dag skulle ud og finde en ny stang og et nyt fiskehjul med line ville jeg først og fremmest gå efter lethed.

Fiskestang:

En let stang på 8 til 9 fod med en god rygrad med en kastevægt på mellem 7 og 21 gram. Det passer godt til de ling jeg normalt går med og så slipper jeg for at skifte blink æsken ud også. Stangen jeg ville vælge er en Savage gear Parabellum CCS i 8 fod med en kastevægt på 7-21 gram.

Fiskrhjul:

Fiskehjulet skal passe til stangen og kunne holde den rigtige mængde line i den rigtige tykkelse. Så mit valg i disse tider ville falde på et Daiwa 20 Legalis LT i størrelse 2500. Det vejer kun 205 gram og passer godt til den valgte stang.

Fiskeline:

Som fiskeline vil jeg altid gå efter en god, solid men også blød fletline. Den bløde fletline påvirker ikke agnets gang i vandet på samme måde som en stiv fletline gør det. Så den fletline jeg ville vælge til dette havørred setup ville være en Spiderwire Stealth Smooth X12 i en tykkelse 0,11 mm. Den kan holde op til ca. 10 kg og man kunne godt gå ned i en størrelse 0,09 mm uden problemer.

Linen kan bestilles spåspolet så du kun betaler for den line du rent faktisk skal bruge. Lige et ekstra fiske tip herfra. Bed dem om ikke at fylde hjulet helt op til kanten. Ved første kast vil du få en kæmpe knude og en dårlig oplevelse.

Køb dig et par fiske polaroid solbriller

Sollys og vandspejl er noget der kan irritere et hver øje gevaldigt. Og det er ikke specielt sundt for øjnene at vade rundt i høj solskin hele dagen uden solbriller på.

Men der er også en anden tig der gør at du bør erhverve dig et par polaroid solbriller når du skal på havørred rov. Når du står ved stranden kan du, uden solbriller på, næsten ikke se hvad der sker under overfladen og på selv det lave vand er det næsten umuligt at få et indtryk af om bunden er egnet til havørred fiskeri.

Med et par polaroid solbriller med den rigtige farve glas, kan du nemt se om der skulle være steder langs kysten der skal have et kast ekstra eller to. Du kan der nemt springe over steder med ren sandbund og fiske over de små eller store tang bælter der tit er på havørred pladser.

Med solbrillerne på har du altså en god mulighed for at se nøjagtigt hvor der burde stå fisk. Og du kan læse meget mere om de helt rigtige polaroid solbriller til havørred fiskeri her.

Valg af den rigtige agn

At vælge den rigtige agn er supersvært. Men når man har fanget på en bestemt agn, så har man tendenser til at fiske med den igen. Her gælder det om at prøve sig frem. Nogle sværger til gennemløbene blink, andre til bombarda og flue.

Jeg er selv sådan lidt svævende i mit valg af agn. Jeg elsker at fiske med fluestang men kan også rigtig godt lide at gå stille og roligt med et lille blink. Jeg er ikke til de store tunge agn og har efterhånden lagt bombarda fiskeriet på hylden.

Når det er sagt skal det samtidig sides at bombarda med flue kan være et uhyre godt valg af agn. Jeg har fisket meget med bombarda og fanget masser af fisk på det. Men efterhånden er jeg gået mere og mere over til fluekæppen.

Sent sidste år slog jeg mig på fiskeri med skumbiller i overfladen. Superfedt fiskeri må jeg sige. Samtidig fik jeg smag for spinnefiskeri med gennemløber og fik her i den kolder vinter en flot overspringer på blinket KøHo 14 gram i hvid og grøn.

Læs mere om denne fantastiske dag ved kysten her.

Meld dig ind i en sportsfiskerforening

Det kan være rigtig godt for fiskeriet at melde sig ind i en sportsfiskerforening. Her kan man få sig en masse god indput om fiskeriet i nærområdet. Tage på fælles fisketure og finde den helt rigtige fiskemakker.

Der findes enormt mange sportsfiskerforeninger i Danmark. Det gælder her om at finde den helt rigtige forening der passer til dig og det fiskeri du gerne vil udforske.

Giv ikke op efter de første 5 nul-ture

En af de største grunde til at fangsten lader vente på sig er hvis man har tildenser til ikke at tro på sit fiskeri. Det kan være enormt demotiverende at stå ved havet og ikke tro på at der skulle være fisk lige nøjagtig her.

Men de er der! Ingen tvivl om det. Havørreden jager kystnært og hugger oftest på en vanddybde på under en meter. Der er lavet utallige undervands optagelser hvor man ser store stimer af havørreder der lige så still turer rundt på pladsen hvor man fisker.

Det der gør udslaget til hug er at man bliver ved, og ved og ved. Får en masse vand fisket af. Bevæger sig over store områder. Det værste man kan gøre er at stille sig et sted og håbe på en fisk kommer forbi. Du skal ud og opsøge dem. Når du så har fundet frem til en stime kan du sagtens bliver en halv time og fiske på dem.

Husk på at der kun er chance for fisk så længe du fisker efter dem.

Knæk og Bræk

Vær med i lodtrækning om et Shimano Spinnehjul i hver måned

You have Successfully Subscribed!